Välja vinkyl eller vinlagringsskåp?

Välja vinkyl eller vinlagringsskåp? Det är en fråga vi ofta får av våra kunder. Vilket svar du får av oss beror dels på vad du ska göra med dina viner men framför allt från vilken leverantör du köper din kyl eller ditt skåp från. Här berättar vi om de generella skillnaderna mellan en vinkyl och vinlagringsskåp.

Vad är skillnaden mellan vinkyl och vinlagringsskåp?

Den stora skillnaden mellan en vinkyl och ett vinlagringsskåp har traditionellt varit att ett vinlagringsskåp haft bättre förutsättningar att lagra vin än en vinkyl. Vinkylar har i stället använts för att hålla rätt serveringstemperatur på vinet. Men nu finns det vinkylar som faktiskt kan användas för både kylning och lagring.

Här beskriver vi mer i detalj vad skillnaderna mellan en vinkyl och ett vinlagringsskåp är och vad du ska tänka på i ditt val.

En eller flera temperaturzoner

En vinkyl är till för att kyla vinerna till rätt serveringstemperatur. Väljer du en vinkyl med två temperaturzoner kan du kyla både vitt och rött vin till korrekt temperatur. Smakupplevelsen höjs och vinet är alltid redo för servering.

Ett vinlagringsskåp är primärt inte tänkt för servering och har därför oftast bara en temperaturzon och används för att lagra vin under längre perioder. Därför är vårt generella råd att välja en vinkyl om du vill ha flera temperaturzoner och är ute efter vältempererade viner.

Torr eller fuktig luft

Vinlagringskylar har de funktioner som behövs för lagra vin på rätt sätt. Till exempel har många vinlagringskylar en funktion för att ställa in korrekt luftfuktighet så att korkarna inte torkar. Om korkarna torkar krymper de och släpper in luft i flaskan som då gör att vinet börjar oxidera. De funktionerna har i regel inte vinkylar. Men som nämnt finns det vissa undantag. Temptechs vinkylar är utrustade så att de håller samma luftfuktighet som ett vinlagringskyl och kan därför användas för både kylning och lagring.

Låg eller hög vibration

I både vinkylar och vinlagringsskåp använder man en kompressor för att skapa kyla. Den ger upphov till små men betydande vibrationer som kan skada vinet över tid. Eftersom vinkylar inte är gjorda för vinlagring är de inte heller helt vibrationsfria. Vinlagringsskåp däremot har trähyllor i stället för metall för att få bort vibrationerna. 

Men även här finns undantag. Temptechs vinkylar har hyllor i trä som bärs upp av ett patenterat gummi. Gummit absorberar vibrationerna så bra att det ändå är möjligt med vinlagring. Sådana lösningar är ovanliga varför det inte är något du ska räkna med om du köper vinkyl från andra varumärken.

Många eller färre flaskor

Ett vinlagringsskåp är ofta större än en vinkyl och bland våra vinlagringsskåp kan den största lagra upp till 294 flaskor. Vår största vinkyl har plats för 247 flaskor. 

Något annat som skiljer dem åt är att vinkylar har tonade glasdörrar så du kan se flaskorna, medan vinlagringsskåp har täckta dörrar. Anledningen är att vin är ljuskänsligt.

I ett vinlagringsskåp vill du därför begränsa solljuset så mycket som möjligt. Temptechs vinkylar har dock UV-behandlat glas som skyddar från skadliga strålar och möjliggör lagring utan att ljusinsläpp blir ett problem.

När ska du välja vinkyl?

Så när ska du välja en vinkyl? Väljer du en vinkyl från Temptech får du både en vinkyl och ett vinlagringsskåp i samma produkt. Vad vi vet finns det väldigt få leverantörer som erbjuder den lösningen. Därför är vårt generella råd att välja en vinkyl om du vill att dina viner ska ha perfekt serveringstemperatur och om du inte ska lagra dem längre än ett år. De flesta andra vinkylar på marknaden kan skada vinet om det ligger lagrat längre än så på grund av torr luft och höga vibrationer.

En fördel med vinkylar är att det finns väldigt många fler att välja på, och därmed kan du enklare hitta någon i din smak. Det finns både fristående vinkylar och vinkylar som kan integreras snyggt i inredningen i till exempel köket.

Så förutom att de håller vinerna i rätt temperatur är de också en snygg inredningsdetalj i hemmet som många uppskattar. 

När ska man välja vinlagringsskåp?

Ett vinlagringsskåp är det rätta alternativet för dig som är intresserad av att samla på många viner och lagra dem i uppåt 20 år, eftersom vi inte rekommenderar att lagra vin i vinkyl i längre än ett år. Som vi nämnt är Temptech ett av få undantag i branschen som innebär att våra vinkylar fungerar som både serveringskyl och vinlagringsskåp..

Ett vinlagringsskåp är gjort för att efterlikna miljön i en vinkällare, med skillnaden att du inte faktiskt behöver bygga en hel källare till dina viner. Den håller samma luftfuktighet och har täckta dörrar för att inte släppa in ljus. Liknande förhållanden går att uppnå i en vinkyl men är relativt ovanligt på marknaden.

Många väljer ofta för små vinlagringsskåp och ångrar sig när det är fullt. Det går fortare än man tror att samla på sig viner och det är bättre att välja ett något större skåp än vad man från början tänkt. 

Vinlagringsskåp har ett annat utseende och design. Det beror på att de måste ha en täckt dörr medan vinkylar har en glasdörr där man kan se vinflaskorna. 

Men för många samlare är det mer insidan än utsidan som räknas ändå. 

Vad är skillnaden i pris mellan vinlagringsskåp och vinkyl?

Prisskillnaden beror på storlek och funktion. I vårt sortiment kan du hitta allt från vår minsta vinkyl som kostar 6290 kronor, till vårt största vinlagringsskåp som kostar 53.990 kronor. Men det finns så klart många modeller däremellan. 

Generellt kan man säga att vinlagringsskåp är dyrare än vinkylar. Att lagra vin är en investering och du behöver därför fundera på vilken nivå du vill lägga ditt intresse på. 

Behöver du hjälp att hitta rätt vinkyl eller vinlagringsskåp?

Vi har lång erfarenhet av vinkylar och vinskåp för lagring av viner och besvarar gärna dina frågor. Här hittar du kontaktuppgifter till vår kundservice.