Det här är Emma Ziemann – En av Sveriges mest meriterade tävlingssommelier

Vem är Emma Ziemann?

Jag är 33 år gammal småbarnsmamma som bor i utkanten av Kungälv. Vill jag slappna av försvinner jag gärna in i en god bok, kör motorcykel eller tar en tur med båten. Givetvis tar familjen upp en stor del av min tid, men god mat och viner gör mig entusiastisk, vilket är en känsla jag vill förmedla vidare till andra genom min yrkesroll som sommelier.

Emma Ziemann
Chefsommelier

Idag är jag en av Sveriges mest meriterade tävlingssommelierer med vinster från bland annat Lily Bollinger Award – årets bästa kvinnliga sommelier, Årets Servitör och SM i Sommellerie, samt ett par internationella tävlingar. Jag tävlar aktivt för Sverige och är medlem i Svenska Sommelierlandslaget, Swesomm. Men framför allt är jag en nyfiken vindrickare som gillar livets goda och utmana mig själv!

Vad har du för bakgrund?

Jag visste väl egentligen inte att jag skulle göra en karriär inom restaurang när jag började sommarjobba på en krog på Marstrand under tonåren. Men en sak ledde till en annan och mest för skojs skull snubblade jag in på en introduktionskurs till vin på Göteborgs universitet och blev helt frälst. Vin var för mig något som var gott, nu blev det intressant! Jag attackerade vinvärden från det akademiska hållet, tog en kandidatexamen i Restaurangmanagement och utbildade mig därefter till sommelier.

Jag betade mig igenom egentligen alla positioner man kan ha inom restaurang innan jag liksom hittade min spelplan inom fine dining. Det gick hand i hand med att prova på att tävla inom både servering och sommellerie, som i mångt och mycket bygger på att visa upp service i världsklass och lyfta fram hantverk och traditioner inom restaurang. För mig är en duktig sommelier lika bra på att ta hand om sina flaskor som sina gäster. För att kunna göra det krävs en stor bakgrundskunskap men också social kompetens och hantverksskicklighet.

Det är något särskilt med att kunna lägga tid på gästen och få skämma bort någon med god service och en måltid eller ett vin som också är en upplevelse i sig självt.  Det fina med rollen som sommelier är att man kan variera sig så mycket inom sin yrkesroll genom att arbeta på olika restauranger och olika koncept. Det blir aldrig tråkigt och man är aldrig färdiglärd. Nu njuter jag i fulla drag av att få arbeta i högt tempo med mer viner i omlopp än jag någonsin fått jobba med.

Jag betade mig igenom egentligen alla positioner man kan ha inom restaurang innan jag liksom hittade min spelplan inom fine dining. Det gick hand i hand med att prova på att tävla inom både servering och sommellerie, som i mångt och mycket bygger på att visa upp service i världsklass och lyfta fram hantverk och traditioner inom restaurang. För mig är en duktig sommelier lika bra på att ta hand om sina flaskor som sina gäster. För att kunna göra det krävs en stor bakgrundskunskap men också social kompetens och hantverksskicklighet.

Det är något särskilt med att kunna lägga tid på gästen och få skämma bort någon med god service och en måltid eller ett vin som också är en upplevelse i sig självt.Det fina med rollen som sommelier är att man kan variera sig så mycket inom sin yrkesroll genom att arbeta på olika restauranger och olika koncept. Det blir aldrig tråkigt och man är aldrig färdiglärd. Nu njuter jag i fulla drag av att få arbeta i högt tempo med mer viner i omlopp än jag någonsin fått jobba med.

Till din egen vinsamling har du valt en Temptech Copenhagen, varför föll valet på den?

Till att börja med är den snygg. En vinkyl tar mycket plats och många modeller balanserar inte en vacker presentation med praktisk funktion. Copenhagen levererar båda vilket jag tycker är viktigt då den står på honnörsplats i mitt vardagsrum. Den har UV-skyddad glasdörr vilket gör att jag kan se mina viner, utan att vara orolig för att de tar skada av solljuset. Man brukar skoja om att sommelierer tvångsmässigt inreder med tomma flaskor, etiketter, vinkorkar, vinlådor etc. det går nästan inte å hejda sig. Nu behöver jag inte spara på tombuteljer för jag kan visa upp mina flaskor istället. Det blir mer av en levande installation där jag kan fronta mina favoritviner precis vid matbordet. Tro mig, det finns alltid något å prata om med vinkylen i blickfånget!

Dessutom har kylen en behaglig belysning som ramar in rummet om kvällarna samt en blygsam ljudnivå vilket gör att den faktiskt är igång och används konstant. Det jag dock gillar mest funktionsmässigt med Copenhagen är de utdragbara hyllplanen. De känns luftiga och eleganta och gör att jag snabbt och lätt får en översikt över mina viner. När man är van vid att stapla flaskor ovanpå varandra och behöva lyfta ut alla för att man givetvis letar efter flaskan som ligger underst så känns den här funktionen mycket lyxig.