Hur man serverar vinet korrekt

Många tycker att det blir för mycket att fokusera på, men det är egentligen inte så komplicerat som många tror.

Många tycker att det blir för mycket att fokusera på, men det är egentligen inte så komplicerat som många tror. Först tar man bort folien, vissa tar bort hela folien, vissa skär bort den under kanten som går runt toppen på flaskan, vissa skär över folien. Hur man gör är personligt och är inte så avgörande. Först måste man ha en korkskruv om det inte är mousserade vin eller skruvkork. Många av dessa korkskruvar har en liten kniv som du kan använda till att skära folien. Skulle korken du ska öppna vara täckt av vax så skruvar du rakt igenom vaxet, in i korken och vinkorken skjuter då upp en passande kant som en liten hatt. Väldigt enkelt och du behöver inte skära bort vaxet. Upplever du att korken bryts av så har du antagligen inte skruvat korkskruven tillräckligt långt ned i korken.

Christer Byklum
Erkänd vinförfattare

Korrekt serveringstemperatur
Serveringstemperatur är kanske det svåraste, och det är också därför som vinglas har en fot. Håll i foten, det gör att vinet inte värms upp av värmen från dina händer, för det gör vinet fort om du håller i själva kupan. Vitt vin är bäst vid 10–14 grader och rött vin nära på 14-18 grader, beroende på stil och typ av vin. Vitt vin serveras ofta för kallt och smaken blir då tunn och syrlig. Rött vin ofta för varmt och det blir då platt och lite avslagen i sitt uttryck. Rumstemperatur på rödvin var från förr i tiden innan vi hade värmegolv och central ventilation och 16-17 grader var en vanlig temperatur inomhus, inte 23 grader. Isvatten blir snabbt för kallt, men det är mycket enklare att värma upp för kallt vin, genom att bara hålla om kupan på glaset i handen, det tar vara en minut eller två så är du vanligtvis där, men är vinet för varmt så är det svårare att kyla ned det.

Lufta alltid vinet! (dekantering)
Att lufta vinet är nästa hokuspokus. Egentligen tappar du aldrig något på att lufta dina viner om du inte smakar av gamla viner. Så dekantera alltid vinet. Även de allra enklaste vinerna blir bara bättre. Ska du servera ett boxvin, dekantera det du tror du/ni kommer att dricka den kvällen, och vinet blir bara bättre än om du går bort till boxen och häller upp ett nytt glas. Det avrundar vinet, det får en bättre harmoni och 15–20 minuters luftning kan göra underverk. Vissa viner kan behöva luftas ett par timmar. En bred karaff luftar vinet fortare än en smal då den har större yta och mer luft kan ”svingas” in i karaffen, på samma sätt som du gör med ditt glas innan du smakar av det. Se bara till så att inte små bruna fruktflugor kommer in i karaffen, då förstörs allt snabbt. De utsöndrar ett ämne när de fruktar för sina liv och detta ämne kan ta livet av litervis med vin, även från en så liten själ.

Serverar du viner med lite ålder, vilket bara är några år efter årgången, kan det också vara klokt att dekantera vinet i en karaff för att få bort sediment i flaskan. Behandla flaskan försiktigt, gör inga hastiga rörelser och häll sedan försiktigt i vinet i karaffen. Eventuellt genom en sil. Efter en stund kommer du att se lite grumlighet dyka upp i vinet och detta är sediment. Helst bör du ha en ljuskälla under flaskhalsen så att du kan se det bättre. En ficklampa eller ett stearinljus gör susen. Det är även bättre att göra det ovan en vit yta under en taklampa än över ett mahognybod om man inte har en ljuskälla till hands. Det kanske låter komplicerat men detta är något man snabbt vänjer sig vid. Öppna gärna vinet innan du börjar med middagen så är vinet, i de flesta fall, klart för servering tills maten är klar. Det är också en utmärkt ursäkt för kocken att smaka och följa vinet utveckling under tiden. Har du en vinkyl med två temperaturzoner kan du ha serveringstemperatur för vitt och rött vin så de är klara direkt.

Text: Christer Byklum – skriven för Temptech