Guide: Så väljer du rätt vinkyl

Vi förstår att det kan vara svårt att veta vilken vinkyl du ska välja när det finns så många, men vi finns här for att hjälpa dig.

Vi har skräddarsytt en guide så du enkelt kan hitta rätt vinkyl som passar just dig.

Köpa vinkyl – fyra frågor du bör ställa dig innan ditt köp

Att vinkylen ska vara snygg och passa in i ditt hem är självklart. Men förutom att den blir en bra inredningsdetalj, behöver den också fylla sin funktion. Här är fyra viktiga frågor du bör ställa dig innan du genomför ditt köp.

1. Hur många vinflaskor ska du kyla eller lagra?

Först och främst behöver du veta hur många vinflaskor du tänker att du ska kyla eller lagra. Det kan såklart vara svårt att veta i förväg, men ett tips är att ta i lite i överkant och ta en vinkyl som rymmer fler flaskor än vad du egentligen tror att du behöver plats för. 

Det är bättre att ha en vinkyl som inte är helt fylld, än att stå där en dag efter besök på vingård och inse att det inte finns plats över för alla nyinköpta vinflaskor. Det här gäller speciellt om du ska lagra vin då du kanske väntar i flera år innan du tar ut något vin. Då vill du ha gott om plats för nya.

2. Hur stor plats har du för vinkylen?

Hur stor plats du har är också avgörande. Vårt absolut största vinlagringsskåp är nästan två meter högt och över 1 meter brett och kan lagra hela 474 flaskor. Då behöver du en hel del plats.

Vår minsta vinkyl har plats för 6 flaskor och kan klämmas in lite var som helst i köket. Sedan finns allt däremellan att välja på. Här hittar du våra stora vinkylar, eller kanske behöver du en vinkyl som är inbyggd under bänk?

Om du vill ha frihet att ställa din vinkyl lite varstans så finns det även fristående vinkylar. Viktigt att tänka på är att en fristående vinkyl behöver extra tio centimeter fri luft runtomkring för att fungera som den ska och för att förhindra överhettning.

Längre ned i guiden kan du läsa mer om olika typer av vinkylar.

3. Ska man ställa vinskåpet i köket eller ska det stå fritt?

Modellerna under bänken kan installeras i köket. Integrering under bänken gör att du sömlöst integrerar skåpet med en bas med ventilationslist framtill. Inbyggt under bänken gör att skåpet kan skjutas in mellan två kökssektioner, det vill säga att fotlisten slutar på vardera sidan av skåpet. Alla dessa skåp kan också stå fria.

Högskåpsmodellerna är integrerade i högskåp och kan inte stå fritt på golvet. De stora vinskåpen är gjorda för att stå fritt, men det finns många bra exempel på kunder som har byggt dem på ett snyggt sätt.

Här hittar du hela översikten över vinskåp som kan stå fritt!

4. Vill du kyla både vita och röda viner?

Många tänker att det bara är vita viner som ska serveras kylda. Men även de flesta röda mår bra av att serveras vid lägre temperatur än vanlig rumstemperatur för att komma till sin rätt. Om du vill kyla både vita och röda viner kan det därför vara bra att köpa en vinkyl med två temperaturzoner. På så sätt kan du servera både vitt och rött i sin rätta temperatur. 

Här hittar du vinkylar med två zoner i vårt sortiment.

Vad skiljer olika vinkylar och vinlagringsskåp?

När du har besvarat frågorna ovan är du redo att titta på de olika typerna som finns att välja på. Det finns faktiskt den perfekta vinkylen för varje hem och här vill vi hjälpa dig att hitta din. Typerna är uppdelade i fristående, inbyggbara, integrerbara och vinlagringsskåp. 

Här berättar vi mer om de olika alternativen.

Fristående vinkyl

En fristående vinkyl kan precis som det låter på namnet ställas var som helst i hemmet. Det gör att den är väldigt smidig och kan enkelt flyttas när du drabbas av spontana “göra-om-hemmet” dagar. 

Viktigt att tänka på är att en fristående vinkyl behöver tio centimeter luft runtomkring för att fungera som den ska och för att den inte ska bli överhettad.

I vårt sortiment finns många olika fristående vinkylar och vinlagringsskåp för olika smaker och behov. 

Integrerbar vinkyl

En integrerbar vinkyl kan installeras antingen under en bänk eller i ett högskåp. Många som köper vinkyl i samband med renovering väljer den här typen och passar på att installera den samtidigt.

Den kräver lite mer installation och när den väl är på plats så sitter den där den sitter. Men det är verkligen värt det om du vill ha en vinkyl som är riktigt snygg och blir en självklar del av ditt nyrenoverade kök. 

Här hittar du integrerbara vinkylar som installeras under en bänk. Och här finns dem för dig som vill integrera din vinkyl i ett högskåp.

Inbyggbar vinkyl

En inbyggbar vinkyl är lite lättare att installera än en integrerbar vinkyl. Den behöver inte heller samma utrymme runt omkring som en fristående vinkyl eftersom ventilationen sitter framtill. En inbyggbar vinkyl bygger du enkelt in där det finns plats, exempelvis där det tidigare varit ett skåp. 

Tänk på att det behöver finnas eluttag samt plats för dörren att öppna sig fullt ut. Här hittar du inbyggbara vinkylar i vårt sortiment.

Vinlagringsskåp

Är du en vinentusiast som vill lagra vin under flera år ska du absolut välja ett vinlagringsskåp. Ett sådant skåp efterliknar förhållandena i en vinkällare och kommer under lagringsprocessen plocka fram vinets hela smakregister. 

När det kommer till vinlagring finns det en del andra saker du behöver veta om för att vinet ska lagras på allra bästa sätt. Här kan du läsa mer om korrekt förvaring och lagring av vin

Se våra vinlagringsskåp här.

Behöver du hjälp att hitta rätt vinkyl?

Vi har lång erfarenhet av vinkylar och besvarar gärna dina frågor. Här hittar du kontaktuppgifter till vår kundservice.