Så väljer du rätt vinkyl

Om du ska köpa en vinkyl för första gången, eller har bestämt dig för att du behöver fler vinkylar för hemma eller till exempel i stugan, är frågan ofta; vilken typ av vinkyl ska du välja? 

Vi har satt samman den här översikten för att göra det enklare för dig att hitta en vinkyl som passar dig och dina behov. 

Först kan det vara bra att ställa sig dessa frågor: 

Hur många flaskor vill du ha plats för i vinkylen? 

Det är inte alltid så lätt att veta på förhand, men ett bra tips är att välja en vinkyl med kapacitet för fler flaskor än vad du ursprungligen har tänkt dig. Med en vinkyl hemma växer ofta intresset för vin och du kommer snabbt att märka fördelarna med en vinkyl, vilket leder till att du ofta köper hem fler flaskor.  

Hur mycket plats har du till vinkylen hemma? 

Hur mycket plats du har hemma kan vara avgörande för valet av vinkyl. Vi har vinkylar i storlekar ända ned till 15 cm breda för dig med mindre plats, och som de flesta enkelt kommer att kunna hitta plats för. Vi har också ett stort urval stora vinkylar för dig med gott om plats hemma och som har större vinsamlingar. 

Vi rekommenderar en fristående vinkyl om du vill ha möjligheten att ändra placering senare. De flesta av våra vinkylar för inbyggnad och integrering kan också placeras fristående. Här är det viktigt att tänka på att dessa vinkylar bör ha en luftspalt på 10 cm runt skåpet för att förhindra överhettning. 

Ska du bygga in vinkylen i köket eller ska det stå fritt? 

Våra vinkylar för placering under bänken installeras väldigt ofta i köket. Vinkyl för integrering ger ett sömlöst utseende när den byggts in i ditt kök. Detta innebär att dessa modeller har en avtagbar sockel och du kan bygga för med din egen kökssockel med ett infällt ventilationsgaller i.  
De integrerade modellerna kan också användas för fristående placering. 

Våra vinkylar för inbyggnad har däremot en fast sockel och byggs in genom att kylen skjuts in mellan två kökssektioner. Det betyder att sockellisten i köket avslutas på varje sida av vinkylen. Inbyggnadsmodeller kan också användas för fristående placering. 

Hos oss hittar du också vinkylar för sömlös integrering i högskåp, som i motsats till våra andra vinkylar inte kan placeras fristående då dessa kräver en stomme de ska monteras i.  

Vi påminner om att vinkylar som ska integreras i högskåp måste ha ventilation i sockeln, luftspalt baktill inne i högskåpet samt utsläpp för ventilation upptill mot taket.  

Det finns också många bra exempel på kunder som bygger in stora fristående vinkylar på ett snyggt sätt. 

Vill du ha en eller två temperaturzoner? 

Många tror att det bara är vitt vin som ska serveras kylt, men rött vin rekommenderas också att vara kylt vid servering. Rött vin är faktiskt bättre om det serveras vid lägre temperaturer än rumstemperatur. Vitt vin är oftast bäst vid 8-10 grader och rött vin vid 14-18, allt beroende på stil och typ av vin.  

Om du vill ha korrekt förvaring av både vitt vin och rött vin rekommenderar vi därför våra vinkylar med två olika temperaturzoner. Då kan du servera både vitt vin och rött vin vid deras rätta temperatur från samma vinkyl. Om du ska använda kylen för lagring av vin över tid rekommenderar vi att ställa in temperaturen till 12 grader. 

OBS! Om vinkylen ska stå i omgivningar med lägre rumstemperatur än 18 grader kan det vara klokt att välja en vinkyl med två zoner.  

Du kan läsa mer om servering av vin här! 

 

Vilka skillnader finns det mellan de olika vinkylarna?

Fristående vinkyl

En fristående vinkyl ska, som namnet antyder, stå fritt. Det gör att du kan placera det precis där du vill ha det. Fristående modeller erbjuder många möjligheter och kan enkelt flyttas om så önskas.

Fristående vinkylar bör ha lite avstånd till väggen bakom och till möbler, vi rekommenderar ca 10 cm. Det kan vara bra att komma ihåg när du ska bestämma var din vinkyl ska stå.

Integrering under bänk och i högskåp

En integrerad vinkyl kan installeras under köksbänken. Man integrerar det sömlöst i resten av köket genom att dra ut kökets sockel framåt med ett integrerat ventilationsgaller. På så sätt kommer vinkylen att ingå som en naturlig del av helheten i köket.

Integrering i högskåp

Vi har olika storlekar av vinkylar för installation i  högskåp. Vinkylen integreras sömlöst i köket på samma sätt som en integrerad ugn eller kaffemaskin.

Vi påminner om att vinkylar som ska integreras i högskåp måste ha ventilation i sockeln, luftspalt baktill inne i högskåpet samt utsläpp för ventilation upptill mot taket.

Inbyggd vinkyl

Inbyggda vinkylar är lite enklare att installera än en integrerad vinkyl och de behöver inte samma utrymme runt sig som ett fristående vinkyl. Det beror på att ventilationen är framåt på skåpet. Du kan enkelt bygga in den här typen av vinkyl där det finns plats, till exempel där det tidigare har varit ett underskåp i ditt kök.

Kom ihåg att skåpet kräver ett eluttag, och att du måste placera det så att dörr(arna) kan öppnas helt upp.

Vinlagringsskåp

Är du en vinentusiast som vill lagra vin under flera år bör du definitivt välja ett vinlagringsskåp. Dessa vinskåp efterliknar förhållandena i en vinkällare, och kommer under lagringsprocessen att framhäva hela vinets smakregister.

Bör du välja ett vinskåp eller ett vinlagringsskåp? Läs vår guide här

Har du frågor?

Temptech har mer än 100 olika vinkylsmodeller och vi hjälper dig gärna om du har frågor när du ska hitta vinkylen som passar perfekt för dig och dina behov.

Kontakta oss här!