Om kylteknik, temperaturzoner och inställningar

Är du inte expert på kylning, kylteknik och temperaturzoner? Om du läser det här kommer du snart att vara det.

Kylteknik

Alla våra vinkylar använder antingen termoelektrisk kylteknik eller kompressor. Det innebär att du inte behöver fundera på om vinet har rätt temperatur eller oroa dig för om vinet är färdigt att servera eller inte.

Vinkyl med kompressor och vibrationsskydd

Med en kompressor kyls vinet på samma sätt som i ett kylskåp. En kompressor kan ge upphov till lite ljud och vibrationer, och då är det bra att veta att alla våra vinkylar har egna specialdämpare som skyddar vinet från vibrationer. Våra vinkylar avger en ljudnivå på ca. 39-40 dBA.

Termoelektrisk kylning med elektronisk justering av temperaturen

Våra mindre fristående vinkylar använder termoelektrisk kylning. Detta innebär att temperaturen i vinkylen justeras elektroniskt. Vinkylar med termoelektrisk kylning är tystare och har inga vibrationer. Om du funderar på att köpa en fristående vinkyl, kan det vara bra att tänka på att vinkylen måste stå fritt med bra ventilation och vara i ett rum med en normal rumtemperatur på 20–25°C.

Temperaturzoner och inställningar

Med våra vinkylar behöver du inte fundera på var du ska förvara vinet. Eller på saker som ljus och temperaturförhållanden. Alla våra vinkylar har en, två eller tre temperaturzoner och varje zon kan ställas in individuellt. Som du kan se kommer du lätt in i matchen, oavsett om du är en erfaren vinkännare eller precis har börjat intressera dig för vin.

Vinkyl med en temperaturzon

Vinkylar med en temperaturzon kan ställas in på mellan 5 och 20°C i hela vinkylen. Om du förvarar både vitt och rött vin i vinkylen rekommenderar vi att du ställer in temperaturen på 12°C, eftersom du då får en enhetlig temperatur som passar bra för båda vintyperna.

Vinkyl med två temperaturzoner

Våra vinkylar med två temperaturzoner har ett temperaturområde på mellan 5 och 20°C. Den övre svalare zonen kan ställas in på mellan 5 och 12°C, medan den nedre zonen går att ställa in på mellan 12 och 20°C. Det kan vara bra att veta att du inte kan ställa in båda zonerna på 12°C samtidigt, eftersom det måste vara minst 1°C skillnad mellan de två zonerna.

Vinkyl med tre temperaturzoner

Med en vinkyl med hela tre separata temperaturzoner kan du ha både vitt vin, rött vin och mousserande vin serveringsklart! De tre zonerna kan ställas in på mellan 5 och 20°C, 5 och 12°C och 12 och 20°C.