Serveringstemperatur för vin

Rätt temperatur på vinet du serverar är viktigt för att få en optimal upplevelse. Ofta ser man att röda viner serveras för varma, och vita viner för kalla. Ett vin som är för varmt eller för kallt förlorar sin arom och smak och kan uppfattas som ett dåligt eller förstört vin.

I allmänhet kan man säga att ett vin hellre ska serveras något för kallt än för varmt. Temperaturen kommer alltid att stiga något när vinet ställs fram på bordet och hälls upp i glasen. Därför kan ett bra tips vara att ställa in temperaturzonen i vinkylen på 1–2 °C lägre än den avsedda serveringstemperaturen.

En enkel regel för serveringstemperaturen är att ett ungt och enkelt vin ska vara något avkylt. För äldre och mer komplexa viner bör serveringstemperaturen vara något högre. Detta gäller både vita och röda viner.

Vitt vin gör sig bäst när det serveras vid en temperatur på mellan 7–10 °C, beroende på vilken typ av vitt vin det handlar om. En torr riesling serveras till exempel något kallare än en fyllig chardonnay.

Rött vin serveras vid 12–18 °C, även här beroende på vilken typ av rött vin det gäller. Till exempel serveras en lätt och fruktig valpolicella något kallare än ett fylligt bordeauxvin. Om du förvarar vin för långtidslagring i vinkylen är serveringstemperaturen inte lika viktig. Då kan både rött vin, vitt vin och mousserande vin lagras vid samma temperatur, cirka 10–12 °C.

Med en vinkyl med två temperaturzoner kan du ställa in den ena zonen för serveringsfärdigt vitt vin och den andra zonen för rött vin. Du kan också dela upp skåpet i en zon för vin med serveringstemperatur och den andra zonen för långtidsförvaring – det finns många olika möjligheter!

Här nedan visas en lista över vilka serveringstyper som rekommenderas för olika typer av viner. Kom ihåg att det kan vara bra att ställa in temperaturen i vinkylen 1–2 °C under det visade värdet, eftersom vinernas temperatur kommer att öka något efter att de har serverats.

Rekommenderad serveringstemperatur

Mousserande viner: 6 – 8°C
Champagne: 8 – 11°C
Lätta och torra vita viner: 7 – 9°C
Fylliga vita viner: 9 – 12°C
Lätta röda viner: 12 – 14°C
Medelfylliga röda viner: 14 – 16°C
Fylliga och kraftiga röda viner: 16 – 18°C
Starkvin, portvin: 16 – 18°C