5 gyllene regler – korrekt förvaring och lagring av vin

Vin som förvaras på rätt sätt och vid rätt temperatur ger bättre smak och en ännu bättre vinupplevelse. Samtidigt ger korrekt förvaring av vinet bättre hållbarhet.

Vin är en levande produkt som utvecklas över tiden. För optimal och korrekt förvaring finns fem gyllene regler som är viktiga att följa. Om du väljer en vinkyl från Temptech kan du vara säker på att lagra vinet på bästa möjliga sätt.

1. Korrekt och konstant temperatur

Det är viktigt att inte förvara vinet för varmt eller för kallt. I allmänhet kan allt vin förvaras runt 10–12°C. För att skilja mellan vitt vin och rött vin, bör vitt vin förvaras vid 7–10 °C, medan rött vin förvaras vid 14–18 °C.

2. Luftfuktighet

För att vinkorken inte ska torka och börja släppa in luft, vilket försämrar vinets kvalitet, är det viktigt att luftfuktigheten är tillräckligt hög. Rätt luftfuktighet bör ligga på 50–70 %, vilket alla våra vinkylar uppfyller.

3. Skydd mot ljus

Vin är känsligt för ljus, som kan göra att vinets mognadsprocess går snabbare. Solljus innehåller även UV-strålar som kan vara skadliga för vinet. De flesta Temptech-vinkylar har ett skyddande UV-filter på glasdörrarna. Den invändiga LED-belysningen i skåpet avger inte heller någon värme.

4. Skydd mot lukt

Lukt kan tränga igenom korken och försämra vinets kvalitet. Lukt kan bland annat komma från trähyllorna i vinkylen. Vi använder endast olackerade trähyllor som inte avger någon lukt i våra vinkylar. Dessutom är våra vinkylar försedda med ett aktivt kolfilter som renar luften i vinkylen.

5. Skydd mot vibrationer

Vibrationer kan över tid vara skadliga för vinet. Vibrationerna kan komma från kompressorn och spridas vidare i skåpet via hyllsystemet och påverka vinets utveckling. Våra speciellt utvecklade vibrationsdämpare minskar i hög grad vibrationerna i vinkylen.