Tips ved köp av vinkyl

Med en vinkyl kan du lagra vinet på rätt sätt och har alltid serveringsfärdigt vin. Här hittar du tips och råd om varför vinkyl är viktigt, hur det fungerar och vad du bör tänka på när du köper en vinkyl.

Temptech är Nordens största tillverkare och leverantör av vinkylar. Våra kvalitetsvinkylar uppfyller de högsta krav på design och teknik och ger optimala lagringsförhållanden för din vinsamling. Det är inte utan anledning som kända restauranger, vinbarer, vinimportörer och vinkännare väljer våra vinkylar.

I en vinkyl från Temptech lagras vinflaskorna vid korrekt och stabil temperatur och luftfuktighet. Vinkylen har låg energiförbrukning, låg ljudnivå och så lite vibrationer att det inte påverkar vinets utveckling.

Vi har ett brett utbud av vinkylar som består av mer än 50 olika modeller med olika storlekar, kapacitet och prisklasser, för privat eller professionellt bruk. Vi har vinkylar för inbyggnad eller integrering i köket, stora vinkylar och små, fristående modeller. Vi har vinkylar som uppfyller alla behov och önskemål!

En bättre vinupplevelse

Vin som förvaras på rätt sätt och vid rätt temperatur ger bättre smak och en ännu bättre vinupplevelse. Samtidigt ger korrekt förvaring av vinet bättre hållbarhet. Den korrekta serveringstemperaturen är viktig med hänsyn till typen av vin och druva samt vinets mognadsgrad. Om du förvarar vinflaskorna i en Temptech-vinkyl får du optimala lagringsförhållanden för din vinsamling!

Kylteknik

Våra vinkylar använder kompressorteknik eller termoelektrisk kylteknik. Med en kompressor kyls vinkylen på samma sätt som i ett vanligt kylskåp. En kompressor ger upphov till lite ljud och vibrationer. För att skydda vinet från vibrationerna har vi utvecklat särskilda vibrationsdämpare som i hög grad absorberar vibrationerna i vinkylen. De mindre, fristående vinkylarna använder termoelektrisk kylning där temperaturen i vinkylet justeras elektroniskt. För att uppnå önskad temperatur i dessa vinkylar är det viktigt att vinkylarna står fritt med god ventilation runt om och i normal rumstemperatur på 20–25 °C. Eftersom de termoelektriska vinkylarna inte har någon kompressor avger de därför mindre ljud och är vibrationsfria.

Temperaturzoner och inställningar

Våra vinkylar är försedda med en, två eller tre temperaturzoner. Alla temperaturzoner går att styra individuellt. En vinkyl med två temperaturzoner har ett temperaturområde på 5–22°C, där den kallaste zonen går att ställa in på 5–12°C och den andra zonen på 12–22°C. Det går dock inte att ställa in båda zonerna på 12 °C. Det måste finnas en skillnad på 1°C mellan de båda zonerna (en zon kan ha 12°C, men den andra måste då ha 13°C). För lagring av ett serveringsklart vitt vin bör du ställa in temperaturzonen på 6°C, och för rött vin 14°C. Vid långtidslagring av vin i vinkyl bör du ställa in temperaturzonen på 10-12°C, vilket är optimalt för alla typer av vin.

Hur stor vinkyl behöver jag?

En vinsamling tenderar att växa, och det snabbt! Därför är det klokt när du investerar i en vinkyl för första gången att köpa ett som har 25–50 % större kapacitet än din nuvarande vinsamling, om utrymmet och budgeten tillåter.

Vinkyl för inbyggnad, integrering och fristående placering Vi har vinkylar som kan byggas in eller integreras i köket, stora vinkylar och små, fristående modeller. Våra inbyggda modeller, Premium och Elegance, kan enkelt placeras under köksbänken utan någon sockel framför. Våra Oslo-vinkylar är formgivna för integrering i köket, till exempel under köksbänken med ventilation i sockeln framför eller i ett högskåp. Våra fristående modeller, Trend och Performance, behöver lite mer utrymme och god ventilation runt skåpen.

Hur många flaskor får plats?

Vinflaskor finns i många olika storlekar och former. För att kunna ange en flaskkapacitet i vinkylen används därför en standardiserad flaskform (75 cl. bordeaux). Normalt sett innehåller en vinsamling flaskor med olika former (bordeaux, bourgogne, champagne, riesling o.s.v.), och därför bör du räkna med att vinkylens kapacitet blir cirka 70–80 % av den angivna flaskkapaciteten.

Rätt luftfuktighet

Rätt luftfuktighet är lika viktig som temperaturen när det gäller förvaring av vin. I nordiska hem är luftfuktigheten 20–40 %, vilket är alldeles för lågt för att lagra vin. Om luften är för torr kan korken torka, medan för fuktig luft kan förstöra etiketterna på flaskan och få korken att ruttna. Den rätta luftfuktigheten vid lagring av vin bör vara 50–70 %, vilket alla våra vinkylar uppfyller.

Ljudnivå

Vinkylen kommer att avge ett visst ljud från kompressorn och fläkten som cirkulerar luften i vinkylen. Våra vinkylar har en ljudnivå på mellan 38 och 41 dBA.

Inte bara för vinflaskor

Ett vinkyl är också en perfekt plats för att förvara ditt bag-in-box-vin –ta ut påsen ur kartongen och lägg den i vinkylen. Vinkylen passar dessutom perfekt för förvaring av cigarrer, choklad, gin och andra spritsorter.